Bin och Honung

Våra bin hjälper oss att pollinera alla träd och bärbuskar vi har på gården. Dessutom ger de oss deras guld i honung. Utöver honungen ger bina oss även vax och pollen.


Vi låter våra bin behålla den honong som de behöver för att klara vintern istället för att ge dem sockervatten som är mer vanligt. Vi gör detta därför att vi tror att bina mår bättre och får bättre motstånd mot vanliga sjukdomar om de får behålla sin egen honung. Vi vingklipper heller inte våra drottningar för att ge bina en möjlighet till att svärma naturligt.


Honung säljer vi i vår gårdsbutik. 

Olika typer av honung

Rörd Honung Detta är den vanligaste typen av honung i Sverige. Det innebär att den nyslungade honungen rörs dagligen under ett antal veckor för att slå sönder sockerkristallerna och därigenom få en len och slät konsistens. Därefter tappas den på burk.

Förvaras bäst mörkt i rumstemperatuer eller något svalare.


Nyslungad honung Efter slungning tappas honungen direkt på burk och håller sig len och flytande i ca. en månad, lite beroende vilken typ av nektar som bina har samlat in till honungen. Genomenom att frysa in honungen behåller den sin flytande konsistens efter upptining i ca 14 dagar. På så sätt kan man få nyslungad honung under lång tid. 

Förvaras bäst mörkt i rumstemperatur.


Orörd, naturligt kristaliserad honung Låter man den nyslungad honungen stå kommer större sockerkristaller bildas och honungen får då en lite grynigare och fastere konsistens. Denna typ av honung är vanligare nere i Europa men syns sällan i Sverige, vilket vi tycker är lite synd då honungen fär en lite blommigare smak på detta sätt. Men använder du honungen i till exempel te så smälter honungen precis som vanligt.

Förvaras bäst mörkt i rumstemperatur eller något svalare.


Välkommen till vår gårdsbutik och bilda dig en uppfattning om vilken honung som du gillar bäst.